Plan regelmatig een saunabezoek en verlaag je stressniveau

Soms is het beste wat je kunt doen: ontspannen!

Soms raken we zo verwikkeld in onze hectische levensstijl met deadlines op werk, afspraken hier en daar, het huishouden, de kinderen en hun hobby’s en noem maar op, dat we eigenlijk vergeten te ontspannen. Maar het regelmatig ontspannen, kan ervoor zorgen dat we onze stressniveaus kunnen verlagen. Zo kunnen we beter tegen deadlines en problemen in ons leven.

De invloed van ons stress op lichaam en geest

Stress is helemaal niet altijd slecht! Een zekere hoeveelheid stress is nodig om met lastige situaties in ons leven om te gaan. Er treden fysieke veranderingen op in ons lichaam waardoor we actie kunnen ondernemen. Wanneer het ‘probleem’ is verdwenen zal de stress ook verdwijnen. Toch? Als we te lang in een hoge staat van stress blijven, kan dit schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Stress kan invloed hebben op ons fysieke, mentale en emotionele welzijn en hoe we reageren of ons gedragen.

Lichamelijk symptomen zoals hoofdpijn, spanning in de nek en schouders, duizeligheid, vermoeidheid en slecht slapen kan allemaal een gevolg zijn van teveel stress.

Stress kan ook onze mentale toestand beïnvloeden, omdat het de cortisolspiegel verhoogt. Dit is een hormoon dat de functie van de hersenen beïnvloedt. Dat kan ervoor zorgen dat je een slechte concentratie hebt, je moeilijk beslissingen durft te nemen en je gedachten ‘all over the place’ zijn.

Om nog enkele dingen aan deze lijst toe te voegen kunnen emotionele symptomen zich voordoen als prikkelbaarheid, angst, laag zelfvertrouwen en zelfs depressie!

Time to relax met een saunabezoek

saunaborabora ontspaning

We zijn niet altijd in staat om stress te vermijden, maar leren omgaan met stress is de sleutel! Het beoefenen van ‘ontspanning’ is van cruciaal belang om stress te kunnen beheersen. Wanneer we ons ontspannen neemt de bloedstroom toe in ons lichaam en krijgen we meer energie. Dit helpt ons met: positief te denken, concentratie, dingen onthouden en beter beslissingen te maken.

Een saunabezoek is deaal om te ontspannen. Niet enkel voor het wegnemen van de stress, maar ook nog voor andere zaken welke we hier even op een rijtje zetten:

1. De sauna spoelt gifstoffen weg

Eén van de manieren waarop ons lichaam zich ontdoet van gifstoffen, is door te zweten. Sterk zweten is een effectieve manier om toxines uit je lichaam te verwijderen. En dat is precies wat je in de sauna doet.

2. Helpt bij afvallen

Een saunabezoek is een effectieve manier om zonder veel moeite gewicht te verliezen. Je lichaam reageert namelijk op de warmte alsof je aan het sporten bent. Je hartslag stijgt en je stofwisseling versnelt, waardoor je in een sauna van zo’n 76 graden in twintig minuten maar liefst 500 calorieën kan verbranden. Dat is goed nieuws als je snel wilt afvallen.

3. Verbetert je weerstand

Tijdens een saunabezoek, maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan. Juist deze cellen bestrijden infecties en andere kwalen. Mensen die regelmatig gaan, hebben meer witte bloedcellen in hun lijf en zijn daardoor beter bestand tegen ziektes. Ook genezen ze sneller als ze toch ziek worden.

4. Zorgt voor mooi haar en een gezonde huid

De sauna helpt niet alleen je huid te reinigen en dode huidcellen te vervangen, waardoor je huid frisser en levendiger oogt. Ook je haar heeft er voordeel van. De hitte activeert namelijk een speciale klier in onze hoofdhuid die ons haar bevochtigt en in goede conditie houdt. Zo zorgt een saunabezoek ook voor mooi, glanzend haar.

5. Versnelt herstel na een workout

Veel sportscholen hebben een sauna en dat is niet voor niets. De intense warmte laat het bloed naar onze vermoeide en stramme spieren stromen, zodat deze ontspannen en sneller herstellen. Ook afvalstoffen verlaten ons lichaam sneller, zodat we ons sneller fit voelen na een workout.

6. Ontspant en geeft een goed gevoel

De warmte van de sauna ontspant niet alleen onze spieren. Ook mentaal komen we tot rust in de sauna. Dat heeft er ook mee te maken dat we even helemaal niets hoeven. Er zijn geen prikkels van buitenaf. Er is alleen warmte en misschien een aanname geur. De warmte stimuleert bovendien de afgifte van endorfine. Deze gelukshormonen geven je een goed gevoel. Daarom stap je altijd zo opgewekt de sauna uit!

7. Verbetert je nachtrust

Na de sauna slaap je dieper en meer ontspannen. Dat blijkt uit onderzoek. Slaap je slecht? Dan is de sauna een ideale manier om beter te slapen.

Hoe optimaal van al dit goeds genieten?

Om van al deze voordelen zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken hebben we een stappenplan opgesteld.

Stap 1: Hygiëne

saunaborabora shower

Start je saunarondje met een ontspannende lauwwarme douche. Het heeft diverse voordelen; je stapt lekker schoon en fris de sauna in en je laat je huid alvast wennen aan een warme temperatuur, waardoor je poriën open gaan staan. Dit verbetert het transpiratieproces. Vergeet na het douchen niet om goed af te drogen, ook dat helpt jouw huid namelijk gemakkelijker te zweten tijdens de saunasessie.

Stap 2: Even opwarmen

Belangrijk bij het ultieme rondje sauna is: geleidelijk opwarmen! Neem daarom na een warme douche een voetenbad, zodat je lichaam zich alvast kan voorbereiden op de warmte van de sauna. Blijf ongeveer 5 tot 10 minuten met je voeten in het voetenbad zitten. Heb je gelijk even wat tijd om met jouw saunamaatje bij te kletsen, voordat je lekker stil van de sauna gaat genieten.

Stap 3: Geniet van het zweten

Het is tijd om te zweten! Zorg ervoor dat je al een beetje opgewarmd bent voordat je de sauna ingaat. Kies een sauna met een temperatuur die comfortabel aanvoelt voor jou. We geven je een tip: houd je saunabezoek rond de 15 minuten, voor het optimale resultaat. Maar als je er korter in wilt blijven, no worries! Zelfs 5 minuten kan al wonderen verrichten. Voel je op je gemak om de sauna te verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.

Stap 4: Afkoelen

saunaborabora coldshower

Het is tijd om lekker af te koelen. Deze stap is super belangrijk, anders loop je het risico op een flinke hoofdpijn én heeft het hele rondje minder effect op jouw bloedsomloop. Neem hier rustig de tijd en bouw het afkoelen geleidelijk op. Een tip is om te beginnen met het verfrissen van je handen en voeten. Ben je al een ervaren saunaganger? Dan durf je misschien wel ineens onder de ijskoude douche.

Stap 5: Opwarmen

Je verwacht het misschien niet meteen, maar na het afkoelen is het tijd om je lichaam weer op de 'normale' temperatuur te brengen en dat je doe het beste met... een warm voetenbad of in de jacuzzi. Gelukkig kun je ook een duik nemen in een verwarmd zwembad om jezelf op te warmen. Het is eigenlijk een beetje als een warme knuffel voor je lijf. Dat voelt goed!

Stap 6: Uitrusten

saunaborabora relax

Tot slot kan je heerlijk uitrusten in een serene omgeving, neem hier minstens 20 minuten de tijd voor. Het opwarmen en afkoelen heeft namelijk veel energie van je gevraagd. Vergeet daarom niet om goed te drinken en voldoende te eten. Laad jezelf volledig op en voel je herboren!
En als je er klaar voor bent, kun je natuurlijk altijd opnieuw beginnen aan een nieuwe ronde sauna-avontuur. Geniet ervan!

Zin gekregen in een ontspannend bezoek aan onze privé sauna?
Bekijk hier wat onze luxueuze units te bieden hebben.

We bieden ook verschillende arrangementen om jezelf (en je partner?) extra te verwennen. Ontdek hier onze arrangementen.