Hoe werkt een sauna?

Bij een sauna geldt het volgende basisprincip: Het stimuleert de wisselwerking tussen het snel verwarmen en snel afkoelen van je lichaam.

Is een sauna bezoek gezond? Ja zeker!

Dode huidcellen zullen verwijderd worden.
Spierpijnen zullen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen, vermits deze makkelijker zullen ontspannen.
De serotoninespiegel in het bloed neemt toe. Serotonine is een neurotransmitter die ervoor zorgt dat je je opgewekt maar toch kalm voelt. Proefpersonen voelden zich werkelijk gelukkiger na het nemen van een sauna. Er wordt nog uitgezocht of de sauna ingezet kan worden als remedie tegen milde vormen van depressie.

Een sauna is ontspannend en laat stress (gedeeltelijk) verdwijnen.

Het zweetbad lokt op de korte termijn onmiskenbaar gunstige fysiologische reacties uit. Grofweg gaat het om dezelfde positieve effecten die worden waargenomen bij mensen die regelmatig een flinke aerobe inspanning (bijvoorbeeld hardlopen) leveren.
De Finse universiteit van Rurku is op onderzoek gegaan. En wat blijkt :  mensen die vaak naar de sauna gaan, zullen veel minder snel een verkoudheid oplopen. Enkele proefpersonen die 2 keer per week, dat een half jaar lang naar de sauna zijn gegaan, hadden na een maand 30% minder verkoudheden dan personen die in die in dezelfde periode niet naar de sauna gingen.?

Kun je je kind meenemen in de sauna ?
Kinderen hebben een beperkt vermogen om hitte te verwerken. Hun thermoregulatiesysteem zal veel harder moeten werken om de kerntemperatuur binnen veilige grenzen te houden. Bovendien zijn hun zweetklieren nog niet volledig ontwikkeld. Toch kun je je zoon of dochter zonder problemen meenemen. 95 % van de Finse kinderen ondergaat het eerste saunabad vóór het tweede levensjaar.?Neem je je kind mee naar de sauna, houd je dan aan de volgende richtlijnen:
• Je kind moet vokomen vrijwillig meegaan.
• Het kind moet oud genoeg zijn om eventueel onbehagen kenbaar te maken. Als het dat doet, breng het dan zonder dralen naar een koelere plaats.
• Een minuut per levensjaar wordt als vuistregel gehanteerd. 5 minuten is over het algemeen een goede limiet. Tien minuten bij een temperatuur van 70 graden is te lang voor de meeste kinderen van 2 tot 5 jaar.

Vuistregel bij gebruik van een Sauna :
dit  zowel voor kinderen als voor volwassenen :
Zorg ervoor dat je goed bent afgekoeld, na het gebruik van de sauna, dit kan enkel met koud water  en luister naar je lichaam, genoeg is genoeg !

Waarschuwingen Saunagebruik :
• Doe sieraden af. In tegenstelling tot je huid neemt metaal binnen een paar minuten de omgevingstemperatuur aan.
• Pas op met ringen. Alle perifere bloedvaatjes gaan door de warmte wagenwijd openstaan. Je vingers worden dikker en er is kans dat de ring gaat knellen.
• Doe  contactlenzen uit. Ze kunnen droog worden en irritatie veroorzaken.
• Doe rustig aan met de handdoek als u de Temperatuur in de sauna hoger wil krijgen. Te veel stoom kan huid en longen beschadigen.
• Eet gedurende één à twee uur voorafgaand aan het saunabezoek niet te veel. Met een volle maag moet je lichaam extra hard werken. Maar start echter ook niet met een lege maag. Het aanpassingsproces kost veel energie.

Hygiëne

De hygiëne in onze sauna complexen en Bed and breakfast staat op nummer 1
In vochtige en warme ruimten ligt het gevaar van schimmels en bacterieën steeds op de loer. Op het moment dat de zuurte graad van de huid wordt verstoord, grijpen die schimmels hun kans. Wij zijn ons hiervan bewust en doen er onze uiterste best voor dat deze vervelende ‘gasten’ geen schijn van kansen krijgen.

?Onderhoud en ontsmetting?
De sauna complexen werden ingericht volgens de zeer strenge Vlarum 2 wetgeving.? Wij hebben een overloop Spa en zwembad met aparte buffertank én 2 enorme zandfilters, die stipt worden onderhouden. ?Steeds vers watertoevoer is een noodzaak. ?De vloeren, maar ook de wanden, de douches, de sauna, de stoomcabines... worden stipt gereinigd en ontsmet.
Maandelijk wordt het water van alle baden gecontroleerd door een extern labo. Wij zijn trots op de resultaten en u kan deze steeds opvragen.
?
Persoonlijke hygiëne?
Persoonlijke hygiëne is een sleutelwoord. Iedereen draagt bepaalde schimmels met zich mee. Vandaar dat wij u vragen ook hier aan mee te werken en tijdens uw verblijf regelmatig te douchen. ?In de sauna zelf krijgen bacteriën en schimmels maar weinig kans,vermits iedereen zijn/haar eigen handdoek gebruikt. ?Bovendien overleven er maar weinig schimmels bij de hoge temperaturen van de sauna, maar duikt u na het gebruik sauna het zwembad?of de jacuzzi in, dan is douchen zowiezo verplicht.