Informatie over de infraroodsauna
De infrarood-sauna kent de laatste jaren een stormachtige opgang. Anders dan de klassieke ‘Finse’ sauna is de werking van een infrarood-sauna gebaseerd op de (onzichtbare) infrarood stralingswarmte die opgewekt wordt met diverse types van stralers. Het kenmerk van infrarood warmte is dat deze warmte wordt overgebracht naar de huid zonder dat er warme lucht aan te pas komt. Een infraroodsauna is dus eigenlijk geen sauna maar een (stralings) warmtecabine.

Infrarood is de gezonde warmte van de zon. Het is onzichtbaar licht dat je ervaart als warmte. Denk maar aan de zalige warmte van de zon in de winter. Infrarood is niet waarneembare met het menselijke oog. Het is een soort elektromagnetische straling gelegen voorbij zichtbaar licht en en de kleuren. Letterlijk betekent infra-rood, na het rode licht. Infrarood is enkel waarneembaar in de vorm van stralingswarmte. Deze stralingswarmte verwarmt het lichaam waarop het straalt, maar niet (of nauwelijks) de tussenliggende lucht. Dit maakt van infraroodstraling de meest efficiënte manier om het lichaam te verwarmen.

Is infrarood gezond?
Terwijl jij je ontspant in de infrarood warmtecabine is je lichaam eigenlijk hard aan het werk. Om de overtollige warmte kwijt te geraken, pomp het hart het bloed sneller door het lichaam tot in de kleinste bloedvaatjes. De beter doorbloedde organen ontvangen op die manier meer zuurstof en voedingstoffen. Een goede bloedsomloop is dan ook de basis voor een optimale gezondheid.

Het intensieve transpireren trekt de afvalstoffen uit de diepste lagen van het lichaam. De verbeterde doorbloeding helpt de natuurlijke balans in de huid te herstellen en dat resulteert in een mooie zachte huid. Door in het lichaam veel warmte op te wekken wordt de aanmaak van witte bloedlichaampjes gestimuleerd wat jouw afweer tegen virussen en bacteriën versterkt.

Infraroodwarmte zorgt voor de aanmaak van endorfines. Dit hormoon, ook wel de natuurlijke pijnstiller genoemd, verlicht spier- en gewrichtspijn (zoals verstuiking, reuma en artritis), spanning, zwelling en stijfheid van de spieren.

Bij een sauna geldt het volgende basisprincip: het stimuleert de wisselwerking tussen het snel verwarmen en snel afkoelen van je lichaam.

Is een sauna bezoek gezond? Ja zeker!

Dode huidcellen zullen verwijderd worden.
Spierpijnen zullen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen, vermits de spieren makkelijker zullen ontspannen.
De serotoninespiegel in het bloed neemt toe. Serotonine is een neurotransmitter die ervoor zorgt dat je je opgewekt maar toch kalm voelt. Proefpersonen voelden zich werkelijk gelukkiger na het nemen van een sauna. Er wordt nog uitgezocht of de sauna ingezet kan worden als remedie tegen milde vormen van depressie.

Een sauna is ontspannend en laat stress (gedeeltelijk) verdwijnen.

Het zweetbad lokt op korte termijn onmiskenbaar gunstige fysiologische reacties uit. Grofweg gaat het om dezelfde positieve effecten die worden waargenomen bij mensen die regelmatig een flinke aerobe inspanning (bijvoorbeeld hardlopen) leveren.
De Finse universiteit van Rurku is op onderzoek gegaan. En wat blijkt? Mensen die vaak naar de sauna gaan zijn veel minder snel verkouden. Enkele proefpersonen die twee keer per week en dat een half jaar lang naar de sauna gingen, hadden na een maand 30% minder verkoudheden dan personen die in dezelfde periode niet naar de sauna gingen.

Kun je je kind meenemen in de sauna?
Kinderen hebben een beperkt vermogen om hitte te verwerken. Hun thermoregulatiesysteem moet veel harder werken om de kerntemperatuur binnen veilige grenzen te houden. Bovendien zijn hun zweetklieren nog niet volledig ontwikkeld. Toch kun je je zoon of dochter zonder problemen meenemen. 95 % van de Finse kinderen ondergaat het eerste saunabad vóór het tweede levensjaar. Neem je je kind mee naar de sauna, houd je dan aan de volgende richtlijnen:
• Je kind moet vokomen vrijwillig meegaan.
• Het kind moet oud genoeg zijn om eventueel onbehagen kenbaar te maken. Als het dat doet, breng het dan zonder dralen naar een koelere plaats.
• Een minuut per levensjaar wordt als vuistregel gehanteerd. 5 minuten is over het algemeen een goede limiet. Tien minuten bij een temperatuur van 70 graden is te lang voor de meeste kinderen van 2 tot 5 jaar.

Vuistregel bij gebruik van een Sauna:
Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen:
Zorg ervoor dat je goed bent afgekoeld na het gebruik van de sauna. Dit kan enkel met koud water. Luister altijd naar je lichaam, genoeg is genoeg!

Waarschuwingen Saunagebruik:
• Draag geen sieraden. In tegenstelling tot je huid, neemt metaal binnen een paar minuten de omgevingstemperatuur aan.
• Pas op met ringen. Alle perifere bloedvaatjes gaan door de warmte wagenwijd openstaan. Je vingers worden dikker en er is kans dat de ring gaat knellen.
• Draag geen contactlenzen. Ze kunnen droog worden en irritatie veroorzaken.
• Doe rustig aan met de handdoek als je de temperatuur in de sauna hoger wil krijgen. Te veel stoom kan huid en longen beschadigen.
• Eet niet te veel gedurende één à twee uur voorafgaand aan het saunabezoek. Met een volle maag moet je lichaam extra hard werken. Maar start ook niet met een lege maag. Het aanpassingsproces kost veel energie.

De hygiëne in onze sauna complexen en Bed & Breakfast staat op nummer 1
In vochtige en warme ruimten ligt het gevaar van schimmels en bacterieën steeds op de loer. Op het moment dat de zuurtegraad van de huid wordt verstoord, grijpen die schimmels hun kans. Wij zijn ons hiervan bewust en doen er onze uiterste best voor dat deze vervelende ‘gasten’ geen schijn van kansen krijgen.

Onderhoud en ontsmetting
De sauna complexen werden ingericht volgens de zeer strenge Vlarum 2 wetgeving. Wij hebben een overloop spa en zwembad met aparte buffertank én 2 enorme zandfilters, die stipt worden onderhouden. Steeds verse watertoevoer is een noodzaak. De vloeren, maar ook de wanden, de douches, de sauna, de stoomcabines... worden stipt gereinigd en ontsmet.
Maandelijk wordt het water van alle baden gecontroleerd door een extern labo. Wij zijn trots op de resultaten die je altijd kan opvragen.

Persoonlijke hygiëne
Persoonlijke hygiëne is een sleutelwoord. Iedereen draagt bepaalde schimmels met zich mee. Vandaar dat we je vragen mee te werken aan de algemene hygiëne en tijdens je verblijf regelmatig te douchen. In de sauna zelf krijgen bacteriën en schimmels maar weinig kans vermits iedereen zijn/haar eigen handdoek gebruikt. Bovendien overleven er maar weinig schimmels bij de hoge temperaturen van de sauna. Maar duik je na het gebruik sauna, het zwembad of de jacuzzi in, is douchen sowieso verplicht.